Nemokamas traukinio bilietas bėgantiems nuo smurto
2021-01-06
Sutelkime jėgas kovai su smurtu artimoje aplinkoje
2021-01-13
Rodyti visus

Smurtas Kalėdų nešventė

Smurtas Kalėdų nešventė

2021-01-11  Informacija dalinasi: Dovilė Ru

0

 

Nešventė ir Naujųjų. Atvirkščiai, šventės tapo dar vienu stimulu išaugusiam smurtui artimoje aplinkoje. Vienos iš mažoje Didžiosios Britanijos dalyje veikiančios visuomeninės organizacijos, dirbančios su medikais ir padedančios jiems atpažinti smurtą patiriančius pacientus „First Light“ atstovai sako, kad per dvi švenčių savaites sulaukė skambučių dėl 212 nukentėjusių nuo smurto asmenų. Palyginimui – prieš metus tokiu laikotarpiu buvo skambinta dėl 144. „First Light“ vadovė Lyn Gooding BBC žurnalistams sakė, kad Kalėdų periodu visada padaugėja smurto atvejų, bet praėjusios šventės buvo dar baisesnės. Karantininė izoliacija apribojo galimybes kreiptis ir gauti pagalbą iš draugų ar artimųjų. Vizitas pas gydytoją tapo viena iš tokių galimybių.

Skambinusieji medikai konsultavosi dėl abiejų lyčių ir labai skirtingo amžiaus pacientų. „First light“ organizacija dirba su bendrosios praktikos gydytojais ir moko juos pastebėti smurtą patiriančius asmenis tarp savo pacientų. „Ir ne tik fizinės, bet ir psichologinės prievartos požymius mokomės atpažinti“, – sako Lyn Gooding.

Lyn Gooding

Per praėjusias šventes organizacijai teko priimti daugiau nei 10 papildomų žmonių, kad susidorotų su išaugusiu pagalbos poreikiu.

Visi šiuo metu išgyvename spaudimą, ne tik dėl karantino, bet ir dėl augančios bedarbystės, prarandamų pajamų, nežinios, kas bus rytoj. Visa tai, deja, augina įtampą namuose, kuri neretai virsta smurtu.

Ši organizacija su medikais dirba pagal programą IRIS, kuri sukurta būtent medikams ir įgalina juos atpažinti smurtą patiriančius asmenis. Ši programa Didžiojoje Britanijoje taikoma nacionaliniu lygmeniu, o mokymus organizuoja visuomeninės organizacijos, teikiančios pagalbą nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje. Daugiau apie programą galima paskaityti čia IRISi – Social enterprise to improve the healthcare response to gender based violence

telefonu 8 700 55516 I; II; III; IV nuo 13:00 iki 16:00

tiesioginio internetinio pokalbio (LiveChat) metu I; II; III; IV; V nuo 09:00 iki 17:00

SPC kontaktai Lietuvoje specializuotospagalboscentras.lt

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.